![axmalva sidalcea x cultorum elsie heugh]()
Axmalva Sidalcea x cultorum 'Elsie Heugh'
Som jag har drömt om den här malvan. Det var för två år sedan som jag först såg en bild av henne i en trädgårdstidning och det var verkligen inte tal om något annat än kärlek vid första ögonkastet. Jag bestämde att en sådan måste jag skaffa tag på. Jag tycker den är så fin! Och nu har jag till min stora lycka två blommande plantor i min trädgård. Vackrast är de i skymningen som här när blommorna riktigt strålar i ljuvt rosa sidenlyster. Och titta på blommorna, vilken sagolikt fin form de har. Om jag tidigare tyckte den var fantastisk på bild så är det ingenting mot att se den i verkligheten.
![]()
↧
![ringblommor]()
Ringblommor Calendula officinalis
För ett antal år sedan när jag inte hade trädgård utan bodde i lägenhet hade jag under några års tid en odlingslott. Den var väl egentligen inte så värst stor men det gick ändå att klämma in en hel del på den ytan som fanns. Till och med ett pyttelitet växthus där jag hade tomater och en gurka som blev alldeles för stor för sitt eget bästa. Jag odlade grönsaker, lite bär och blommor. Det var alltid en sån härlig stämning vid lotten. Odlarglädjen fullkomligt sprudlade! Alla som var där var ju intresserade av samma sak. Det var vid odlingslotten som jag fastnade för ringblommor. De såg så glada ut med lysande färger och runda snälla ansikten som är så fina intill grönsaker.
![ringblommor]()
Det var roligt att det var så stor åldersskillnad på oss som odlade vid lotterna. Det tillförde en hel del. De som hade mer kunskap kunde ju lära dem som undrade över något. Vi var också från olika länder. Närmast granne med mig var en thailändska som odlade massor av sånt som jag inte kände till. Jag tyckte det var spännande att titta på hur andra hade gjort och vad de odlade. Det fanns några familjer som var otroligt effektiva. Deras grönsaker växte så att det knakade och de tog så väl vara på allt att det var en fröjd att se. Så fort något var skördat stod nya plantor i jorden. Man märkte tydligt att de var vana vid att odla sin egen mat och visste precis hur de skulle göra med allt. Jag vet inte vart de kom ifrån, men från Sverige var de i alla fall inte. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det var lyxigt för dem som redan visste allt som en annan var tvungen att läsa sig till. Tänk vad mycket odlarkunskap vi gått miste om i Sverige de senaste hundra åren. Nu växer intresset och folk vill lära sig igen. Tur är väl det.
![trädgårdsblogg]()
När jag gick hem från lotten brukade jag plocka med mig ringblommor då det fanns. Sedan doftade det så där beskt i lägenheten som det gör när man satt ringblommor i vas. Jag kan inte påstå att jag tycker det luktar gott men inte heller illa. Det luktar som det ska göra om ringblommor och det är ganska mysigt, eller vad tycker ni?
![]()
↧
↧
![märkning]()
Augusti kommer med solgul renfana och bär en krans av kräftskal och dill.
Under senare delen av sommaren känns ett lugnare tempo i både trädgård och natur. Det är Augusti som kommit. De flesta växter växer inte lika snabbt längre och gula, orange och röda blommor känns som allra finast då tycker jag. Jag tänker mig Augusti som på bilden här ovan. En solvarm figur med fräkniga kinder som lever sina dagar i varm sensommarlunk. Luften känns kvalmig, svalorna flyger lågt över ängen och snart hörs åskan mullra över havet.
![]()
↧
![frilandsgurka odla cucumis sativus]()
Frilandsgurkorna Cucumis sativus klättrar på var sin pilspaljé.
Det var längesen jag visade något från köksträdgården. Eftersom vädret varit torrt och varmt nästan hela sommaren har jag fått vattna som en tok. Jag odlar i odlingslådor vilket gör att jorden värms upp snabbare än i ett vanligt grönsaksland, vilket också medför att jorden torkar ut fortare. Vid riktigt varm och torr väderlek blir det till att vattna minst en gång om dagen... Frilandsgurkorna har vuxit fint i värmen. Nu är de fulla av små, små frukter som snart växer sig stora. Igår gjorde jag i ordning en blandning av hönsgödsel och vatten som de ska få som tillskottsnäring nu när gurkorna börjat växa.
![märgärt pisun sativum 'alderman']()
Märgärt Pisum sativum 'Alderman'
Märgärtorna har gett skörd under ett par veckor. När jag sådde dem i våras tänkte jag ha dem till infrysning men det har inte blivit något med det alls, trots att de givit riklig. Så fort nya baljor mognar äts ärtorna på plats. Och varför ska de behöva ta omvägen via köket när de ändå ska hamna i magen? Det är riktigt kul att sprita ärtor. Det känns pyssligt på någe vis.
![köksträdgård]()
För ett tag sedan kom jag på att de tomma ärtbaljorna kan fungera som en liten båt om man lägger dem på vatten. De flyter och ser faktiskt exakt ut som en pytteliten kanot! Lilla B har tyckt att det vart väldigt kul att lägga dem i ekfatet med vatten som vi har i mitten av vår grönsaksodling. Det svåra är bara att öppna dem så att de inte spricker i botten och börjar ta in vatten. De flesta gör det efter en stund och hamnar på ekfatets botten.
![blomsterböna rosenböna]()
Rosenbönorna Phaseolus coccineus L. 'Preisgewinner' blommar med eldigt röda blommor!
![]()
↧
![trädgårdsblogg]()
Vad irriterande det är med missförstånd. Särskilt när man är trött. När man säger en sak som blir till något helt annat i lyssnarens öron. När man sen försöker förklara vad man först menade blir det ännu värre. Och ger man sig på att ytterligare en gång för alla reda upp misstaget och det då inte heller lyckas, ja då är det inte kul längre. I trädgårdsvärlden är det enklare. Växterna krånglar inte, bara man ger dem det de behöver och oftast är det inte speciellt mycket. De ger mer än de tar. När man umgåtts med dem en stund mår man bättre och känner sig piggare än när man gick ut.
![bästa bloggen]()
De är lätta och förstående att prata med också. Somliga kan vara lite knepigare än andra i början men ganska snart förstår man sig på dem också. Växtvännerna har både humor och medkänsla, fantasi och kan till och med se på ironiska händelser med glimten i ögat. När man till exempel råkat trampa ner eller brutit av någon av dem slipper man en massa tjurande. På med lite extra gödning och de växer snällt vidare. Så här års finns det gott om blomstervänner i min trädgård. Det är skönt att ha dem som tillflykt när tröttheten över annat tar vid.
![]()
↧
↧
![trädgårdsängel]()
Ståtliga Astilben Astilbe arendsii 'Cattleya' blommar i stolt rosa.
Min lilla trädgårdsängel har gjort mig fint sällskap sedan i våras. Då blommade ett hav av vita tulpaner och pingstliljor. Nu har astilbe och daggfunkia tagit över platsen. Jag tänker på hur mycket han har fått se sedan dess. Hur mycket som har förändrats och hur rådjuren naffsat på rosenknopparna sena kvällar och i gryningstimmarna. När jag tänker på det kan jag nästan känna mig lite avundsjuk. Inte en enda minut har han missat! Men det är han värd.
![]()
↧
![rosenkrans]()
Krans av blandade rosor och luktärt.
Kransar gjorda av rosor och luktärter blir fantastiskt vackra och doftar sagolikt. På tal om sånt som är sagolikt så blommar stockrosorna nu. De är lika fantasifullt sagoinspirerade som fingerborgsblommorna tycker jag. Och det är så roligt att de kan ha nästan vilken färg som helst. Riktiga överraskningsblommor precis som luktärterna som också finns i alla möjliga kulörer och nyanser.
![odla luktärter]()
I år har jag sått mina luktärter vid två torn längst ner i köksträdgården. Jag sådde en blandning av olika gammaldags sorter med intensivt söt doft. Det är spännande att se vilka färger blommorna har när de slår ut. En sort hade strimmiga blommor i rött och vitt. Lilla B kallar dem passande för polkagrisärter. Trolleriblommor som ser ut som godis men man kan ju förstås inte äta dem...
![stockrosor]()
Jag blir alltid lika glad när jag ser mina stockrosor. Hoppas ni också blir det. Titta bara på de sotsvarta, vilka fantastiska skapelser!
![]()
↧
![brokfunkia]()
Brokfunkian blommar med ljuslila blommor på smala stänglar.
Jag har daggfunkia och brokfunkia i min trädgård. Egentligen odlar jag dem för bladens skull men sedan en brudslöja börjat blomma strax intill funkiornas ljuslila blomspiror har jag fått upp ögonen för deras blommor också. Det blev ett sådan där oväntat och bra växtmöte som inte alls var planerat från början.
![brokfunkia]()
Funkians blommor ser nästan ut som små liljor när man tittar närmre på dem. Så vackert vid ett moln av brudslöja.
![]()
↧
![klöver i gräsmattan]()
Klövern blommar i min gräsmatta så det står härliga till varje gång det gått lite för lång tid mellan gräsklippningarna. Jag har inte bestämt mig för om jag ska gilla läget eller inte. För jag är inte alls sugen på att sprida ut stroller. Maskrosor och groblad med stora blad kan jag tycka är störande i en gräsmatta men klövern smälter faktiskt in väldigt fint med sina små, små blad och blommorna är på sätt och vis fina. På kvällen lyser de som stjärnor över hela gräsmattan.
![klöver i gräsmattan]()
När det växer klöver i gräsmattan kan man ligga på mage och lita efter fyrklöver i all evinnerlig tid. För tid tar det att hitta en. Jag har hittat ett par under hela mitt liv. Det är verkligen en speciell känsla när man hittat en. Och så får man önska sig något, men inte berätta för någon vad man önskade. Men det är nästan svårare att hålla tyst om vad man önskar än att hitta en fyrklöver tror jag...
![]()
↧
↧
![smultron i trädgården]()
Lilla B smyger runt och är väldigt koncentrerad, plockar bär och blir då och då arg. För bären är mjuka och vill inte alltid stanna kvar på strået de träs på. Ska man trä smultron på ett strå måste man vara väldigt försiktig och fokuserad, annars blir det bara en massa kladd. Jag kommer ihåg när jag plockade smultron hos farmor när jag var liten. Hon hade dem som kantväxt i en rabatt precis som jag har nu och så hade farfar snickrat lådor som staplats på varandra, som en pyramid ungefär där de också växte smultron. Jag brukade också trä bären på ett grässtrå. Det var jätte kul.
![trädgårdsbloggar]()
En lycklig bärplockerska!
I smultronrabatten hos farmor fanns en stor sten också som det växte blåbär på. När det fanns mogna blåbär trädde jag vartannat smultron, vartannat blåbär. Det såg ut som ett fint armband eller halsband. Tyvärr får vi inga blåbär här hos oss i år eftersom vår blåbärsbuske frös väldigt illa i vintras. Men nästa år, då hoppas vi på blåbär igen!
![]()
↧
![perennrabatt]()
En ny slags känsla av lugn har lagt sig över trädgården. Det är känslan av sensommar som kommit. Nu växer det inte lika snabbt längre och varven mellan ogräsrensningarna blir inte längre lika täta. Kvällsljuset i augusti är milt och vilar fint över den lummiga grönskan.
![rudbeckia echinacea purpurea 'magnus']()
Rudbeckiorna Echinacea purpurea 'Magnus' har slagit ut sina stora fantastiska blommor.
![trädgårdsbloggar]()
Sådana här kvällar vill man aldrig ska ta slut. Trädgården känns som ett paradis. Nu finns det så mycket spännande att titta på, så många fina växter. Luften är varm och blomdoften verkar nästan växa i den vindstilla luften.
![sensommarrabatt]()
Nu är sensommarblomnigen som bäst. Solhattar, brudslöja, isop, bolltistlar, stockrosor och många fler vimlar i blomstersängarna.
![]()
↧
![kungslilja lilium regale 'pink perfection']()
Kungslilja Lilium regale 'Pink Perfection'
En stor kungslilja strålar av skönhet i sensommarskymningen. Hon är fantastisk! Blomman magnifik och doften förförande. Jag drömde om ett stort fång vita madonnaliljor som skulle sväva över ett moln av brudslöja när jag planterade liljelökar i höstas men liljebaggarna satte stopp för dem. Kanske, kanske blir drömmen sann nästa sommar... Nu får jag istället extra tid åt att njuta av kungsliljan och andra blommor som också förbluffar genom att vara så där extra fina!
![vit fingerborgsblomma]()
En fingerborgsblomma lyser i rent vitt bakom himmelspirans blå grenverk och lite längre bort överraskar en vit stockros mitt bland purpurklätten.
![trädgårdsblogg]()
Så fina tillsammans att jag nästan glömmer tanken på madonnaliljorna. Men nu ska jag insupa så mycket jag kan av kungsliljans förtrollande skapelse innan hon beger sig ner i jorden igen. Nästa sommar ska jag gå hårdare åt liljebaggarna. Synd bara att det känns så nedrans eländigt att klämma sönder dem...
![]()
↧
![oasiskrans]()
Jag tycker om att binda kransar. Det ligger något väldigt meditativt över det och jag tycker det känns tillfredsställande att binda blommorna riktigt tätt så det blir sådär riktigt arbetat. Men bundna kransar tar en faslig tid att göra, särskilt om man tycker om att vara petnoga som jag gillar att va. Ibland har man inte tid med det. Det är inte heller alla blommor som passar att bli bundna så. En del är sköra och vill bara gå av. Ringblommor till exempel, men de går jätte bra att sticka dem i oasis. Det går snabbt och blir precis lika fint som de vore bundna.
![oasiskrans]()
De oasiskransarna som jag gör hemma brukar jag återanvända. Ibland vill Lilla B också träna sig på att sticka blommor i dem. Jag tror visst att hon börjar få till tekniken nu.
![trädgårdsbloggar]()
Krans gjord av ringblommor och blomsterböna passar fint i augusti.
![]()
↧
↧
![morotsblomma]()
Ser ni vad det här är? En morot som blommar. Tänk att en helt vanlig morot kan vara så vacker om man låter den gå i blom. Blommorna är väldigt lika hundkexens fast tätare och ännu finare! Eller vad tycker ni?
![bästa trädgårdsbloggen]()
En morot låter sina vita blommor sväva över den blå Anisisopens Agastache 'Blue Fortunde' i kvällsljuset.
När jag tänker på morötter tänker jag på en god med väldigt vanlig grönsak och inte direkt spännande eller spektakulär. Men det tycker jag verkligen att blommorna är. Moroten har två personligheter kan man säga. Det är inte så ofta man får uppleva den sistnämnda och det är lite synd. I början av sommaren planterade jag några fjolårs morötter i rabatterna och nu blommar de så här fint. Moroten är tvåårig. Första året växer moroten under jord och året därpå går den i blom. Det är både enkelt och billigt att ordna morotsblomning. Köp morötter i mataffären och plantera dem hemma.
![trädgårdsbloggar]()
Trevlig helg!
![]()
↧
![hon som talar med blommor]()
Jag har haft några riktigt hemska dagar. Mått så dåligt och en massa tråkiga saker som hänt. Så är det ibland, sånt är livet. Idag vände dock det hela och nu går saker och ting i rätt riktning igen. Jag har varit i trädgården under eftermiddagen och nu känner jag mig lycklig av alla fina intryck jag fått av växterna, färgerna och ljuset. Ni som brukar läsa bloggen vet att jag skrev om fyrklöver för en liten tid sedan. Det var väldigt länge sedan jag hittade någon sist, säkert över tio år sedan, men nu ska ni få höra...
![trädgårdsbloggar]()
När det var som värst härom dagen orkade jag inte med någonting. Jag blev sittande på bänken som jag har längst ner i trädgården. Där är allting stilla och man kan känna sig gömd bakom häcken. Huvudet blev tyngre och tyngre och till slut blev jag sittandes framåtlutad med huvudet stöttat i händerna. Ni vet så där som en fällkniv så att det nästan känns som om man ska slå knut på sig själv. Det är då det händer. Mitt emellan mina skor sticker en fyrklöver upp! Ganska stor också så jag fick syn på den direkt. Det kändes så himla bra! Som om trädgården pratade med mig genom sin egen speciella röst.
![rudbeckia echinacea purpurea magnus]()
Det viktigaste är inte vad vi gör i våra trädgårdar utan vad trädgårdarna gör för oss!
![]()
↧
August 24, 2013, 10:23 am
![kornvallmo]()
Kornvallmon lyser i en intensivt lackröd ton!
Jag fick en påse kornvallmofrön av mamma. Fröerna var så små och ynkliga att det nästan kändes hemskt att bara kasta dem vind för våg rätt ut i rabatten. Men eftersom jag vet att man inte ska döma vallmon efter fröerna som ser så pyttiga och sköra ut lät jag dem falla till marken och klara sig själva i alla fall. När det hade gått så lång tid att jag glömt bort dem överraskade de mig med sina underbart lätt skrynklade blommor.
![kornvallmo]()
De är så fina när de rör sig och krumbuktar i lätt vind! Skulle jag beskriva dem med ett ord så skulle det bli livfulla. Både färgen och blommornas uttryck är livfullt och inte minst uppiggande! Jag älskar alla sorters vallmo. Känsliga och lite bräckliga med sina smala stjälkar och nästan genomskinligt tunna kronblad som lätt förstörs av både sol, regn och vind. Men de är väldigt starka på en och samma gång. Vallmon klarar torka, dålig jord och gror envist i alla sorters väder. Jag kan känna igen mig själv i dem på många sätt...
![]()
↧
August 26, 2013, 10:12 am
![krondill]()
Nu är dillen som allra finast! Högst upp i toppen på de största plantorna svävar gyllene kronor som lockar både insekternas och mitt intresse. De är friskt limegula och så vackra att jag tycker att dillen kan vara odlingsvärd enbart som prydnad. Ja, precis så som jag tycker att morötter kan vara.
![trädgårdsbloggar]()
Dillkronor briljerar på höjden och lite lägre ner lyser ringblommor i kapp med solen. Luktärten slingrar sig förtjust in bland de andra men jag är ideligen där och nyper av henne för att hon inte helt ska ta över.
![ätliga blommor]()
Bänken har blivit favoritplats just nu. Det är mitt eget ställe där jag kan sitta och tänka i lugn och ro. Ibland tuggar jag i mig en dillkvist eller rullar en liten bit mellan fingrarna, bara för att det luktar så gott. Lilla B äter hellre ringblomsblad. Emellanåt försöker hon få mig att tycka om det, men det är svårt måste jag erkänna. Det finns en uppsjö av ätliga blommor men hur goda är de? Men det är klart att maten blir ju vansinnigt fin och rolig att titta på om man dekorerar den med blommor, eller dillkronor!
![]()
↧
↧
![odla morötter]()
Sommarmorötter Daucus carota är goda att äta som de är.
Morötterna har klarat sig fint i år. Välväxta och inte ett spår av morotsflugans angrepp trots att de inte blivit skyddade av fiberduk. Sånt gör mig glad! Fiberduk är väldigt effektivt om man vill få fina morötter men eftersom jag tycker om att titta på grönsakerna, se hur de växer och hur dekorativa de är vill jag inte använda den. Det är spännande att se vilka växter som blir fina i olika väder. Förra sommaren när det regnade i stort sett hela tiden växte rödbetorna så det knakade, i år var det morötternas tur.
![]()
↧
![trädgårdsblogg]()
Kaktus dahlian 'Jeanne d'Arc' i gott sällskap av rosen 'Leonardo da Vinci'.
Vi har nått slutet av sommarsäsongen men trädgården blommar fortfarande ymningt. Jag har gjort mitt bästa för att få en så lång blomningstid som möjligt och det finns verkligen massor av växter som når sin höjdpunkt just nu!
![trädgårdsbloggar]()
Trädgården ser inte längre så prydlig och välordnad ut som den gör i början av säsongen. Grönskan har blivit ruffsig och välväxt. Blommorna svämmar över på sina ställen och blandar sig hejvilt med varandra. Jag tycker verkligen om känslan av den otyglade växtkraften.
![trädgårdsblogg]()
Gråmalvorna har gjort sitt intåg i trädgården i sommar. Det här är undersköna 'Barnsley'.
![trädgårdsbloggar]()
Trevlig helg allihopa!
![]()
↧
September 1, 2013, 7:30 am
![viticella clematis]()
I naturen klänger och klättrar klematis precis som de själva vill. De slingrar sig upp för trädstammar, ålar sig utmed marken eller snor in sig yviga buskage. Jag tycker de har ett helt underbart växtsätt och uppmuntrar mina klematis här i trädgården att göra lika dant. Oftast ser man klematis växa fastnaglade vid väggspaljéer, torn eller bågar, det är fint det också men jag tycker ändå att klematisen kommer till sin allra bästa rätt när man släpper tyglarna fria!
![klematis clematis viticella 'purpurea plena elegans']()
Klematis Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans'.
![trädgårdsbloggar]()
Klematisen 'Purpurea Plena Elegans' är en av mina absoluta favoriter! Så vacker med sina små mycket välformade och dubbla blommor i mörkt rödviolett. Här svingar hon sig upp i en prydnadsapels grenar för att sedan låta blommorna hänga ner som en blommig gardin. Jag tycker mig se att hon trivs med att växa som hon själv vill.
![trädgårdsbloggar]()
Man kan också låta sina klematis svinga sig runt höga perenner, så kallad perennklättring. Här växer en annan viticella klematis med det vackra namnet 'Madame Julia Correvon'.
![]()
↧